Dengshikou Hutong Residence

Beijing 2016-09

Located in a hutong near the historical centre in Beijing, the L-shaped  house is sandwiched between the old hutong wall and a two floor building. The renovation aimed to transform the dated 43 ㎡ residence into a convenient, funcctonal modern living space for a family of six people. 

The first floor is consisted of a number of wooden boxes that functioned as livingroom, dining room, bedroom, study room and bathroom, creating a continuous open space that offers opportunities for communication between family members, at the same time ensuring each individual have a independent living space. The size of each box is decided according to the height of people’s activities in different functional areas. The open space on the 2nd floor is the kid’s bedroom and playground. Soft materials such as rugs and nets are used in order to make sure the kid’s safety and also to create a warm and intimate atmosphere.

The shared corridor on one side of the house is not only connected toall the interior areas but also connected to outdoor public spaces, like a extension of the Hutong. With a long skylight that goes through the entire house, sufficient natural light streams in, creating a sense of being in the outdoor space. The facade facing the backyard is made of wooden frame and transparent glass, which can be opened as a huge door. Thus the interior living space and the backyard are bridged together, diffusing the boundary between the indoor and outdoor space.

The design took the inspiration of public sharing spaces in traditional Beijing Hutong, conveys the vision that a home can be a open space as a part of the public urban spaces and what defines a home is the relationships of the people who live inside and the relationships between people and the environment.


PROJECT NAMEDengshikou Hutong Residence
PROJECT LOCATIONDengshikou, Beijing, China
CLIENTB.l.U.E. Architecture Studio
SIZE2nd Floor
SITE AREA-
BUILDING AREA43 ㎡
DESIGN PERIOD01.2016 - 06.2016
CONSTRUCTION PERIOD06.2016 - 09.2016
PHOTOGRAPHY CREDITRuijing Photo